Blogi

Kevytretkeilijöiden tapaaminen talvisessa Riuttaskorvessa 4.-5.11.2023

Perinteeksi muodostunut kevytretkeilijöiden syysmiitti järjestyi tänä vuonna Pirkanmaalle, Riuttaskorven virkistysmetsään. Ajankohta livahti marraskuun puolelle, sillä odotimme Amerikasta PCT-reitiltä palaajia takaisin Suomen kamaralle. Vuotta aiemmin Kurjenrahkalla olimme saaneet kuunnella Turun oman pitkänmatkanvaeltajan Katariinan tarinoita samaiselta reitiltä. Nyt oli Vilman ja Teemun vuoro kertoa kuulumisia huimalta reissulta.

Lue lisää

Kesäinen syysretki Pohjois-Karjalan villiin itään

Kolmantena vuonna peräkkäin oli haastavaa karata arjesta ruskaretkelle kokonaiseksi viikoksi, mikä rajasi pidemmän Lapin-vaelluksen käytännössä pois. Hyväksi ideaksi muutaman päivän retkeilyyn on osoittautunut Suomi-neidon puoliväli, tarkemmin sen itäinen puolisko. Kahtena edellisenä vuonna laavuretkeilin Kainuussa, nyt vuorossa oli Pohjois-Karjala.

Olen liikkunut itärajan luonnossa erityisesti talvisin, ja monet Pohjois-Karjalan kohteista ovatkin jääneet sulan maan aikaan tyystin käymättä. Erityisesti on kiehtonut yksi alueen laajimmista luontokohteista, Koivusuon ja Koitajoen alue Ilomantsissa. Se on muistorikas paikka, sillä aloitin siellä kaamosajan talviretkeilyn joulukuussa 2010 upeissa kirkkaissa paukkupakkasissa tähtitaivaan ja revontulien alla.

Lue lisää

Uusia telttoja: Hilleberg Kaitum 3 ja Bonfus Middus 2P

Viimeisen parin vuoden aikana telttavarantooni on ilmestynyt kaksi uutta täydennystä. Molemmat löysin onnekkaasti vähän käytettyinä. Pian vuosikymmenen palvellut kevyttelttojen klassikko Tarptent Double Rainbow säilyy edelleen osana varusteitani, mutta nyt valikoimassa riittää valinnanvaraa kaikkiin oloihin ja eri henkilömäärille.

Hilleberg Kaitum 3 on hankittu erityisesti perhekäyttöön sekä talviteltaksi ja haastavien olosuhteiden tukikohdaksi. Bonfus Middus 2P taas toimii tilavana mutta kevyenä soolotelttana.

Lue lisää

Lammaspaimenena Pielpajärven erämaakirkolla Inarissa

Jotenkin on käynyt niin, että olemme useina kesinä päätyneet lammaspaimeniksi eri puolille Suomea. Metsähallituksen supersuosituille lammasviikoille pääsee arvalla, ja arpaonni on suosinut perhettämme peräti kolme kertaa vajaan kymmenen vuoden aikana. Lisäksi olemme olleet lammaspaimenina kavereiden vieraina.

Tällä kertaa onnetar heitti meidät kauemmas kuin koskaan aiemmin. Pielpajärven erämaakirkko sijaitsee Inarissa, nimensä mukaisesti erämaisissa maisemissa viitisen kilometriä lähimmältä tieltä. Vuonna 1760 rakennettu hirsinen kirkko on yksi harvoista Lapin kirkoista, jota ei poltettu Lapin sodan aikana 1944-1945. Paikka on syystäkin suosittu nähtävyys, ja Pielpajärven paimenten tehtäviin kuului enemmän turistien kuin lampaiden kaitsemista.

Lue lisää

Alkukesän kuvausreissulla, osa 2: Vaara-Kainuun maisemissa

Alkukesän kuvausreissun ensimmäisessä osassa seikkailtiin Kuhmon ja Kuusamon metsissä ja soilla. Matka jatkui lännemmäs, Kainuun keskiosien vaaramaisemiin. Loppureissun pääkohteeksi oli suunniteltu Paljakan alue, joka tunnetaan monipuolisesta vaaraluonnostaan ja poikkeuksellisen edustavista kuusimetsistään. Laajalle alueelle mahtuu niin tiukasti suojeltu luonnonpuisto kuin laskettelukeskuskin. Seudulle puuhataan myös Vaara-Kainuun taidekansallispuistoa.

Lue lisää

Alkukesän kuvausreissulla, osa 1: Kuhmosta Kuusamoon

Vuoden odotetuin retkeily- ja valokuvausaika on taitekohta, jossa kevät ja kesä lyövät kättä. Lumien sulamisen ja helteisen hyttyskesän väliin jäävä lyhyt aikaikkuna on retkeilyn kannalta parasta. Luonnossa tapahtuu paljon, onhan menossa lintujen aktiivisin pesimäaika.

Pari vuotta sitten tein alkukesän yöttömässä yössä huikean kuvausreissun, jonka aikana kierrettiin kolmen hengen porukalla puoli Suomea ja kuvattiin muun muassa pohjoista suoluontoa Utsjoen tunturiylängöillä. Moni kuvista päätyi Retki suolle -kirjaan. Tänä vuonna jatkoimme samalla konseptilla seuraavan retkeilykirjan kuvauksia Kainuun ja Kuusamon suunnalla.

Mahdollisten kirjakohteiden lisäksi mahdutimme reissuun muutamia syrjäisiä alueita, joihin halusin tutustua omasta mielenkiinnosta. Bonuksena kaikista reissun paikoista kirjattiin ylös lintuhavainnot lintuatlasta varten. Ideana on, että vuosina 2022-2025 jokaiselta 10 km x 10 km atlasruudulta kirjataan lintujen pesimävarmuusindeksit. Näin saadaan kattava kuva kaikkien lintulajien levinneisyydestä.

Lue lisää

Räntäsateinen kevättalvi Patvinsuon kansallispuistossa

En ole kovin usein harrastanut kevättalvisia hiihtoreissuja, koska valokuvaajana viehätyn enemmän sydäntalven loivasta valosta ja tykkylumisista pakkasmaisemista. Retkeilyn kannalta kevättalvi on kuitenkin monin verroin mukavampaa. Saa viilettää vauhdikkaasti kantohangilla ja nauttia kevätauringon valosta ja lämmöstä. Paitsi jos sääennuste lupaa juuri retken ajalle lähes pelkästään plussakeliä ja räntäsadetta, kuten tällä kertaa.

Edellisestä vierailustani Patvinsuon kansallispuistoon oli vierähtänyt tasan kymmenen vuotta. Maaliskuun puolivälissä lähdimme osin samalla porukalla katsastamaan, olisiko yksi Pohjois-Karjalan laajimmista ja erämaisimmista luontokohteista vielä tallella. Mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa Retki suolle -kirjan julkaisua kuin retki suolle hyvässä seurassa.

Lue lisää

Tammikuun tykkymaisemia Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Yksi kaikkien aikojen parhaista retkipäivistä osui kohdalle tammikuussa 2018, kun sain hiihdellä täydenkuun aikaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kokonaisen yön ja päivän. Sen jälkeen talviretket eivät ole olleet suosiollisia, vaan ikuinen harmaa pilviverho on vaivannut niin vaelluksia kuin mökkireissujakin.

Viime talvena pohjoisen reissu jäi kokonaan väliin, ja tänä vuonna loppiaismatka Sallaan peruuntui koronan takia. Onko tosiaan mahdoton haave hiihtää edes yksi kirkas talvipäivä tunturissa tai tykkymetsässä? Ehkei sittenkään.

Lue lisää

Retki suolle -kirja opastaa Suomen upeaan suoluontoon

Ilokseni voin vihdoin esitellä kirjaprojektin, jossa olen ollut tiiviisti mukana viimeiset pari vuotta. Helmi-maaliskuussa 2023 ilmestyvä Retki suolle – Vinkit ja kohteet luontoon lähtijälle (SKS Kirjat) on kattava 250-sivuinen opaskirja Suomen hienoimmille suokohteille ja tuhti tietopaketti suoretkeilystä kaikkina vuodenaikoina.

Kirjan pääkirjoittaja Päivi Mattila tunnetaan muun muassa retkeilytoimittajana ja ultrapitkien vaellusten harrastajana. Oma roolini kirjassa oli toimia valokuvaajana sekä kirjoittaa pari teorialukua ja retkitarinoita. Lisäksi tein taustatyötä kohde-esittelyihin, osallistuin kaikkien lukujen hiomiseen sekä askartelin muutaman kartan.

Tilasin kirjasta itselleni myytäväksi muutaman kappaleen, joten nopeimmille on mahdollisuus ostaa kirja suoraan minulta alla olevien ohjeiden mukaan. Ostamalla kirjan suoraan tekijältä tuet myös kirjoitustyötä, sillä näistä jää käteen vähän enemmän pennosia kuin kirjakaupan kautta ostetuista.

Päivitys 11.4.2023: Kirjoja vielä 3 kpl jäljellä.

Lue lisää