Tee-se-itse ahkiokassi, osa 2: Valmiin kassin ompelu

Tuskastuin muutama vuosi sitten Fjellpulkenin ahkiokassiin, jonka vetoketjut jäätyivät kovalla pakkasella ja joka oli Paris-pulkkaani liian lyhyt. Suunnittelin paremman ahkiokassin ja ompelin prototyypin jo vuonna 2017, mutta lopullisen kassin toteutus sai odottaa neljä vuotta.

Nyt sain vihdoin kassin aikaiseksi ja se pääsi heti mukaan hiihtovaellukselle. Tässä ohjeita kassin ompeluun ja muutamia ensikokemuksia.

Mitat ja materiaalit

Kassin materiaalit ovat samat kuin aiemmassa suunnitelmissa eli kankaana on Shelbyltä ostettu vahva PU-pinnoitettu 420D High Tenacity Nylon. Remmejä (25 mm) ja solkia tuli neljän sijaan vain kolme, koska päätin olla laiska ja vähentää hieman ompelutyötä. Jäykän muoviputken virkaa saivat toimittaa pihavajasta löytyneet sopivan mittaiset kukkakepit. Tarvikkeille tuli hintaa yhteensä noin 40 euroa.

Vanha piirros ja leikkauskaavio.

Myös kassin mitat noudattelevat melko hyvin alkuperäistä suunnitelmaa. Ainoastaan kassin korkeuteen tein pienen muutoksen: päätypalat ovat 45 cm sijaan 40 cm korkuisia.

Ompelun vaiheet

Leikkasin kankaasta ensin 172 cm x 130 cm suorakaiteen sekä 40 cm x 32 cm päätypalat.

Päätypalojen kulmiin leikkasin pyöristykset pientä kulhoa apuna käyttäen.

Ompelutyö alkoi helpolla suoran sauman ompelulla kankaan reunoihin. Näin muodostui kuja, johon mahtuu kukkakeppi tai muu vastaava muoviputki sulkumekanismin jäykisteeksi.

Seuraavaksi ompelin remmit paikalleen, ja kun ne oli saatu kiinni kankaaseen, alkoi päätypalojen ompelu. Kassin kulmien ompelu oli odotetusti haastavin osuus, jäykkää kangasta oli vaikea saada uimaan ompelukoneen läpi nätisti. Katkaisin yhden neulan, ja lisäksi yksi kulma oli ommeltava pariin kertaan, kun alempi kangas tahtoi karata. No, tällaisessa kassissa ompelutyön laadulla ei ole hirveästi merkitystä.

Lopuksi lisäsin remmeihin soljet ja ompelin remmien häntiin käänteet estämään niiden karkaamisen. Valmis kassi näyttää tältä:

Työ vei aikaa kolmena iltana yhteensä noin 6 tuntia, josta osa tosin meni ompelukoneen säätöjen ja lankojen kanssa turaamiseen. Tottuneempi ompelija hoitaisi homman luultavasti puolta nopeammin.

Kokemusta hiihtovaellukselta

Vietin viime viikon hiihtovaelluksella Puljun erämaassa. Kassin koko osoittautui juuri sopivaksi viikon mittaiselle reissulle. Tavarat mahtuivat helposti sisään, mutta kassin korkeus ei kasvanut niin suureksi, että Paris-pulkasta olisi tullut epävakaa ja helposti kaatuileva.

Kassi nieli sisäänsä muun muassa kaksi isoa makuupussia, ilmatäytteisen ja solumuovisen makuualustan, vaatteita, viisi litraa bensaa, pari ruokakassia, muovilaatikon täynnä pikkusälää sekä kameran jalustan. Kastumiselle altteimmat tavarat oli pakattu kuivasäkkeihin.

Oleelliset maastokokemukset:

  • Kassin sulkumekanismi toimi erittäin hyvin: se oli helppo avata ja sulkea rukkaset kädessä, eikä -22 asteen pakkanen aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia. Kolme remmiä riitti mainiosti, neljännelle en näe tarvetta.
  • Kassin päätypaloihin kannattaisi ommella vielä lipareet, jotka voisi taittaa kassin sisään samalla tavoin kuin pahvilaatikko suljetaan. Nykyisessä toteutuksessa päätyihin jää pienet raot, joista pääsee hieman lunta kassin sisään.
  • Kassin etupuolelle Paris-pulkkaan jää pieni tila, johon kertyy lumikuormaa. Tämä on kaikkien irtonaisten ahkiokassien ongelma – vain kiinteä ahkiopeite auttaisi.
  • Kangas vaikuttaa erittäin vahvalta ja kestää varmasti rajuakin käyttöä.

Yhteenvetona voisi todeta, että kerrankin suunnittelemani varuste onnistui heti ensimmäisellä yrittämällä kohtalaisen hyvin, ja pienillä viimeistelyllä kassista saa mukavan kaverin vielä monille ahkioreissuille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *