Tee-se-itse ahkiokassi, osa 1: prototyyppi

Mainitsin aiemmin Fjellpulkenin ahkiokassin vetoketjun muuttuvan jähmeäksi kovalla pakkasella. Jäin pohtimaan, millainen sulkumekanismi toimisi parhaiten. Päädyin suunnittelemaan ahkiokassin, johon on otettu vaikutteita Savotta Paljakka -ahkiosta. Siinä kiinteästi pulkkaan ommeltu peite suljetaan laittamalla kaksi pitkittäistä putkea limittäin, jonka jälkeen kuorma sidotaan kuminauhoilla ja koukuilla. Kantava ajatus on, että kassin koko mukautuu kuorman korkeuteen. Maksimikorkeudessa putket menevät juuri ja juuri limittäin, kun taas vajaalla kuormalla päällekkäistä kangasta jää enemmän. Kassiin tarvitaan lisäksi kuljetusta varten PES-nauhaa ja solkia, jotta sen saa pysymään suljettuna. Piirtelin mallin ruutupaperille ja ompelin pienen prototyypin.

Suunnitelma

  • Pituus 130 cm, leveys 32 cm, maksimikorkeus 45 cm
  • Kangas 420D High Tenacity Nailon, PU-pinnoitettu noin 210 cm (pakan leveys 150 cm)
  • Kiinnitystarvikkeiksi 25 mm PES-nauhaa ja solkia
  • Jäykkää muoviputkea 2 x 130 cm
  • Tarvikkeiden hinta yhteensä n. 50 €

Leikkauskaavio.

Prototyypin ompelu

Ihan ensimmäisessä piirroksessani kassilla oli korkeutta muutama sentti enemmän. Leikattuani prototyypin kankaat 1:3-mittakaavassa, kävi selväksi että kassia on madallettava.

Kassi koostuu vain kolmesta kangaspalasta (2 x pääty ja 1 x runko). Ompelin ensin käänteet kassin runkoon, jolloin putkille muodostui käytävät. Sen jälkeen kiinnitin päätypalat runkoon. Helppo homma jopa kaltaiselleni kurjalle ompelijalle. Lastasin valmiin kassin lankarullilla simuloidakseni retkellä tarvittavia nyssäköitä. Putkien virkaa toimittivat muoviset puikot. (En sentään vielä neulomista harrasta, vaan lainasin puikot ja langat avovaimoltani.)

Kassin design vaikuttaa prototyypin perusteella kelvolliselta. Protoyypistä tosin puuttuvat sulkumekanismin PES-nauhat ja soljet, joten niiden toimivuus on vielä arvoitus.

Varsinaisen kassin ompelu taitaa jäädä ensi syksyn pimeisiin iltoihin, sillä en enää tänä talvena ole lähdössä ahkioretkille. Jos päädyt tämän kirjoituksen innoittamana ompelemaan vastaavanlaisen ahkiokassin, kuulen mielelläni käyttökokemuksia! Myös kaikenlaiset parannusehdotukset suunnitelmaan ovat tervetulleita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *