Aurinkoinen syyspäivä Nuuksiossa

Viime viikot ovat näyttäneet, ettei syksy ole välttämättä masentavan harmaa ja sateinen vuodenaika. Kun vielä ruska alkaa olla Etelä-Suomessa parhaimmillaan, ei tarvitse kahta kertaa miettiä viettäisikö vapaa-aikaa sisällä vai ulkona. Viikonloppuna suuntasin päiväretkelle Nuuksion kansallispuiston maisemiin.

Nuuksioon lähteminen aurinkoisena sunnuntaina ei ole kovin omaperäinen idea. Tälläkin kertaa bussi 85A Kattilaan oli lähes ääriään myöten täynnä. Samaan aikaan kansallispuistossa pyöri myös toista sataa ihmistä etsimässä merkkejä muutama viikko sitten kadonneesta Nelasta. Itsekin katsoin ympärilleni tavallista tarkemmin, jos vaikka maastosta löytyisi ylimääräisiä vaatekappaleita.  Etsintä päättyi valitettavasti tuloksettomana.

Retken teemaksi muodostui ”tutut ja tuntemattomat kliseet”. Purolan ja Haukkalammen kallioilta avautuvat maisemat ovat tuttuja lukemattomilta retkiltä. Osa nähtävyyksistä oli kuitenkin jäänyt sekä itseltäni että retkikaverina olleelta kokeneemmalta Nuuksion-kävijältä täysin unholaan. Esimerkiksi aivan Haukkalammen tienhaaran pysäkin vieressä sijaitseva pallokiviesiintymä ja Nuuksion suurin luola Vähä Haukkalammella olivat käymättä.

Nuuksio on siitä hieno alue, että kaikessa laajuudessaan se tarjoaa uutta nähtävää kokeneillekin retkeilijöille. Sitten kun oma mielikuvitukseni loppuu kesken, täytyy varmaan hankkia Nuuksion Retkeilyopas. Toinen hyödyllinen apu olisi geologinen retkeilykartta. Ilman hankintojakin pääsee alkuun. Espoon kaupunki on ansiokkaasti listannut sivuilleen merkittäviä luontokohteita, joista Nuuksiossa sijaitsee huomattava osa. Aina kun kaipaan uusia lähiretkikohteita, vilkaisen kaupungin sivuja. Vielä on kymmeniä paikkoja odottamassa vierailua.

Kuvakooste reissulta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *