Kevytretkeilijöiden tapaaminen Kytäjä-Usmin metsissä 3.-4.11.2018

Kokoonnuimme viikonloppuna Kevyretkeilijät -Facebook-ryhmän porukalla Kytäjä-Usmin ulkoilualueelle Hyvinkäälle. Marraskuisen metsän hämärään saatiin lähtemään mukavasti väkeä, noin 12 henkilöä. Näytillä oli paljon mielenkiintoisia varusteita, myös itse ommeltuja.

Kevyretkeilijät-ryhmä on minimalistiseen vaellustyyliin erikoistuneiden retkeilijöiden kohtaamispaikka. Toimin itse ryhmän ylläpitäjänä, vaikka oma vaellustyylini ei kaikkein äärimmäisintä grammanviilausta edustakaan. Nyt oli hauska tavata livenä ryhmäläisiä, jotka ovat tehneet toinen toistaan mahtavampia reissuja. Miltä kuulostaa esimerkiksi ultrakevyt 620 km vaellus Lapin erämaiden halki? Tai koko UKK-reitin vaeltaminen Kolilta Nuorttiin?

Lisäksi paikalla oli eri lajien harrastajia, kuten packraftingin ja bikepackingin. (Suomeksi lajeja voisi kutsua vaikka nimillä reppulauttailu ja maastopyöräretkeily.) Niihin liittyy omat haasteensa, kuten melontakaluston mahduttaminen rinkkaan ja yöpymisvarusteiden kiinnittäminen maastopyörään.

Ilta kului nuotiolla istuskellen ja lettuja paistellen sekä otsalampun valossa varusteisiin tutustuen. Varusteita ei tullut pimeässä juurikaan kuvattua, pari tunnelmakuvaa valotin jalustalta. Linnunratakin erottui taivaalta.

Varustehavaintoja

Kun paikalla on paljon erilaisia varusteita käyttäviä retkeilijöitä, oppii väistämättä uusia ideoita. Tässä muutamia satunnaisia havaintojani:

  • Isoja kevytrinkkoja on markkinoilla varsin vähän. HMG Porter 5400 on lajissaan poikkeus: 85 litran tilavuus riittää käytännössä jo mille tahansa retkelle. Se ei ole halvimmasta päästä, mutta laatukin on kohdallaan.
  • Pienten risukeittimien käyttö näytti olevan muillakin samanlaista turaamista kuin itselläni, joten sellaisella kokkailu vaelluksella vaatii ilmeisen paljon kärsivällisyyttä ja itsehillintää. Koska vihaan säätöä ja haluan ruuan valmistuvan nopeasti, en lähtisi pelkän risukeittimen varassa edes metsäiseen maastoon.
Kiehui vesi lopulta tällä Varustelekan keittimellä.
  • Kevyet spriikeittimet voisivat olla käteviä esimerkiksi viikonloppureissuilla. Polttoainetta voisi pakata mukaan vain pari desiä, kun taas kaasun määrää ei voi yhtä helposti valita. Hyviä ultrakevyitä spriikeittimiä saa valmiina (esim. White Box Stove) tai sitten sellaisen voi tehdä itse erilaisista kissanruokapurkeista ja/tai energiajuomatölkeistä. Tapaamisessa esitelty omatekoinen Fancee Feest vakuutti toimivuudellaan. Kevyiden spriikeittimien ongelmat näyttivät olevan tuulenkestossa ja tehonsäädön vaikeudessa. Joka tapauksessa ne vaikuttivat kokeilemisen arvoisilta vaihtoehdoilta.
DIY Fancee Feest
White Box Stove (tässä jo sammumassa, kunnolla palaessa liekki tulee kyljen pienistä rei’istä)
  • Osallistujien majoitevalikoima tarjosi laajan kattauksen riippumatoista pyramiditelttoihin. Vakuutuin yhä enemmän pyramiditeltan ylivertaisuudesta yleismajoitteena. Parhaita ominaisuuksia ovat yksinkertainen design, hyvä tuulenkesto ja pystytys yhdellä sauvalla. Sisäteltaksi ja maavaatteeksi voi valita olosuhteiden mukaan sopivimman vaihtoehdon, esim. pelkän hyttysverkon. Omassa Tarptent Double Rainbow’ssani on väistämättä aina hyttysverkot ja maavaate mukana, mutta ei toisaalta mahdollisuutta sisäteltan käyttöön. Lisäksi telttaani ei voi pystyttää pelkällä vaellussauvalla, vaan siinä on erillinen kaari.
Riippumattoilijan tyylinäyte
  • Makuupussin korvikkeena käytetään kevytretkeilyssä usein quiltia eli peittoa. Makuupussin alla eristeet painuvat joka tapauksessa kasaan, ja siinä kohtaa makuualusta hoitaa eristeen virkaa. Quiltit säästävät painoa, koska niissä ei ole alaosaa lainkaan. Haittana on hupun puute, joten pään joutuu suojaamaan kylmältä esimerkiksi pipolla tai pukeutumalla hupulliseen takkiin. Tapaamisessa nähtiin häikäisevän hienoja ompelutöitä: Climashield Apexista itse tehdyt Quiltit olivat todistetusti riittävän lämpimiä syksyisessä nollakelissä nukkumiseen ja pakkasellakin niillä oli selvitty. Kaupallisista ratkaisuista esillä oli Cumuluksen lämpimin malli Quilt 450, jonka kuohkeus vakuutti.

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaa kevytretkeilymiittiä suunniteltiin jo kesäksi. Sitä ennen olisi hyvää aikaa ommella muutamia uusia varusteita. Eniten kiinnostaisi quiltin tekeminen, sillä kolmen vuodenajan pussini on painavahko, ja sen lämpöarvot riittävät silti huonosti nollakeleille. Climashield Apex on helppoa ommeltavaa, joten urakka ei olisi mahdoton.

Kenties pyramiditeltan uusi, isompi versio voisi tulla myös kysymykseen, mutta se on ehkä liian työläs projekti. Tai sitten kevyistä kankaista ommeltu kota. Tai ehkäpä realistisempaa olisi vain tuunata kissanruokapurkista spriikeitin. Valmis purkkikin odottaa jo kaapissa, vain kissa puuttuu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *