Vihdoin kunnolliset umpihankisauvat: Swix Mountain Extreme

Vajaan kymmenen talviretkeilyvuoden aikana olen pettynyt suksisauvoihin useammin kuin mihinkään muuhun varusteeseen. Olen nähnyt toistakymmentä erilaista umpihankeen tarkoitettua sauvaparia, kaikki tavalla tai toisella kelvottomia. Jatkuvaan sauvataisteluun kyllästyneenä ostin tänä talvena Swix Mountain Extreme -sauvat. Nyt luulen vihdoin löytäneeni kepukat, joita voi kutsua kunnollisiksi.

Avautuminen kehnoista sauvoista

Umpihankisauva on aika yksinkertainen kapistus. Siinä on käytännössä neljä osaa: sompa, varsi, kahva ja kahvan remmi. Luulisi, että näin yksinkertainen tuote on helppo suunnitella kunnolliseksi. Vaan ei ole. Jokaisen mainituista osista voi suunnitella katastrofaalisen huonosti. Tässä tähän asti vastaan tulleita tapoja, joilla umpihankisauva hajoaa tai on jo valmiiksi kelvoton:

 • Sompa irtoaa
 • Sompa halkeaa
 • Somman remmit katkeavat
 • Sompa on liian pieni
 • Somman piikki on tylppä
 • Sompa ei jousta tarpeeksi
 • Sauva katkeaa
 • Sauva vääntyy
 • Sauva on lötkö
 • Teleskooppisauva menee kasaan kesken hiihdon
 • Teleskooppisauvan lukot hajoavat
 • Kahva on liukasta muovia
 • Kahvan muotoilu ei sovi käteen
 • Kahva on liian pieni
 • Remmi irtoaa
 • Remmi katkeaa
 • Remmin pituutta on vaikea säätää
 • Rukkanen ei mahdu remmin läpi
Katkenneen sauvan lastoitus länsisaksalaisen solmion avulla.

Olisin tyytyväinen jo siihen, että yllä mainitut perustavanlaatuiset puutteet olisi korjattu. Jos saa esittää lisätoiveita, niin ihannetilanteessa sauva olisi myös kohtalaisen kevyt ja jäykkä. Esimerkiksi Ruotsin armeijan alumiinisauvat ovat varsin kestävät, mutta painavat kuin synti.

Isot pojat tietävät kertoa, että takavuosina osattiin valmistaa varsin hyviä, kevyehköjä ja kestäviä sauvoja, mutta enää sellaisia ei saa. Ainakin Exelin tietyt sauvamallit ovat keränneet kiitosta. Kerran olen vanhoja Exeleitä itsekin lainannut, enkä saanut niitä hajalle. Nykyään edes jokaisessa retkeilyn erikoisliikkeessä ei ole tarjolla umpihankeen tarkoitettuja sauvoja, ellei joitain lumikenkäsauvan nimellä myytäviä alle 5 cm sommalla varustettuja hammastikkuja lasketa. Umpihankihiihto on varsinkin etelässä valitettavan katoavaa perinnettä.

Swix Mountain Extreme

Swix on norjalaislähtöinen yritys, joka valmistaa pääosin hiihdon oheistarpeita. Itselleni merkki oli täysin tuntematon, kunnes luin mainituista sauvoista positiivisen arvion Tommi Lahtosen sivuilta. Swixin sauvat löytyivät kotimaisesta verkkokaupasta 100 € hintaan. Pidän hintaa siedettävänä, jos sauvat osoittautuvat toimiviksi ja kestävät vuosia. Tähän asti kokeilemani muut sauvat ovat olleet keskimäärin noin 50 euron hintaisia ja kestäneet tuskin vuottakaan.

Mountain Extreme -sauvat ovat kevyttä ja jäykkää hiilikuitua. Somman piikki on terävä ja sompa on kiinnitetty sauvaan kestävän oloisilla nahkaremmeillä. Erityismaininnan saa kahva, joka on käteen mukavan tuntuista korkkia, hyvin muotoiltu ja riittävän pitkä. Viimeinenkin palanen eli kahvan remmi on kohdallaan: sitä on helppo säätää ja isokin rukkanen mahtuu läpi. Täydellistä!

Olen hiihdellyt sauvoilla nyt muutaman kymmenen kilometriä vaihtelevissa olosuhteissa. Takana on kilometrejä niin ladulla, lumettomalla jäällä kuin syvässä hangessakin. Välillä varustuksena on ollut metsäsukset ja ahkio, toisinaan kevyet latusukset. Toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä. Sauvat toimivat upeasti ja tuntuvat kestäviltä. Korkkikahva tuntuu pakkasella selvästi muovia lämpimämmältä.

Vieressä olevan Peltonen Metsä -sauvan kahva näyttää lähinnä säälittävältä. Peltosen sauvat ovat kuitenkin nykysauvoiksi melko hyvät, joskin aika lötköt. Ovat kestäneet vaimon käytössä useamman vuoden.
Peltosen sauvoissa sompa on vähän isompi, mistä voi olla syvässä lumessa hyötyä.

Kestävyydestä ei voi tässä vaiheessa vielä sanoa mitään, mutta ainakaan sompa ei haljennut heti parin hiihtoretken jälkeen, kuten kävi edelliselle sauvaparilleni. Mikään ei viittaa siihen, että näissä sauvoissa olisi pahoja kestävyysongelmia. Toivon parasta.

Tyytyväinen hiihtäjä Torronsuon viimeisillä lumilla.

Disclaimer: Maksoin sauvat itse, eikä valmistajalla ole minkäänlaista yhteyttä tähän kirjoitukseen. Tekisin kuitenkin mielelläni yhteistyötä kunnollisten retkeilyvarusteiden valmistajien, maahantuojien tai myyjien kanssa. Yhteydenotot osoitteeseen teemu.saloriutta@gmail.com. 

13 kommenttia

 1. Irene Erkkilä 3 huhtikuun, 2018 at 21:23

  Kiitos jaetusta kokemuksesta.
  Minä olen hankkinut ensin sataprosenttista hiilikuitua sisältävät sauvat ja vaihtanut sitten sommat ja kahvat mieluisiksi. Nivelvaivojen karttuessa kahvamalli on pitänyt jo kertaalleen päivittää.

  Vastaa
  1. Teemu 4 huhtikuun, 2018 at 08:15

   Minullakin ehti jo käydä mielessä, että täytyy varmaan alkaa itse tuunaamaan vaikkapa hyviin latusauvoihin kunnon sompa ja kahva, mutta sitten löysin nämä Swixit.

   Vastaa
 2. Eero 8 huhtikuun, 2018 at 09:20

  Hei!
  Kiitos taas tarpeellisesta artikkelistasi!
  Juuri sama ongelma on ollut jo vuosia (-tai kymmeniä…).
  Nyt sain taas valaistusta Sinun mainiosta kokemuksestasi!

  Vastaa
  1. Teemu 9 huhtikuun, 2018 at 19:44

   Hienoa, jos tästä oli höytyä sauvapohdintoihin!

   Vastaa
 3. Kai 19 huhtikuun, 2019 at 08:28

  Terve,
  Meillä on kaksi paria kyseisiä sauvoja. Hmm… olisko sitten kuitenkin meillä vanhempi malli tai malli ilman extremeä, koska kahva on eri näköinen ja mielestäni putki on alumiiniprofiilia – no sompa on sama.
  Hankittaessa oli kriteereinä korkkikahvat ja putken lujuus. Hieman askarrutti sompien pieni koko, mutta olin kuitenkin siinä uskossa, että swixiltä löytyy tähän vaihtoehtoja, mutta ei ole löytynyt.
  Umpihankeen sommat ovat liian pienet, mutta keskimääräisesti ne toimivat hyvin.
  Täytyy ehkä ruveta askartelemaan varasommista suurempia versioita. Niin, tuossa tulikin mainittua kolmas hyvä puoli – varaosia löytyy.

  Vastaa
  1. Teemu 19 huhtikuun, 2019 at 17:16

   Sompa on tosiaan pienempi kuin esim. Peltosen sauvoissa, joten kunnon upottavassa umpihangessa se ei ole parhaimmillaan. Ostin itse tahallani vähän ylipitkät sauvat, jotta uppoaminen hankeen ei niin paljon haittaisi. Varaosien saatavuus on kyllä hieno asia, se ei enää tänä päivänä ole itsestään selvää missään tuotteessa.

   Vastaa
 4. Jyri 19 tammikuun, 2021 at 13:31

  Onko vielä ehjät? Onko löytynyt paremmat?

  Vastaa
  1. Teemu 19 tammikuun, 2021 at 14:46

   Ehjät on, viimeksi toissapäivänä hiihdin niillä 6 tuntia umpihangessa. Ainoa parannettava asia olisi hieman isompi sompa, uppoaa turhan paljon hankeen. Onneksi ostin hieman ylipitkät sauvat.

   Vastaa
   1. JP 28 tammikuun, 2021 at 11:33

    Terve!
    Aloitteleva ladunraivaaja kadotti tänään molemmat sommat hankeen ja takaraivossa on tuo sauvvojen tärkeys käynyt jo pari talvea sitten satunnaisilla hiihdoilla.
    Paljonko ovat sopivat hieman ylipitkät sauvat?

    Olen 185cm. Pitkä ja arvelin 160cm. Sauvan olevan aikalailla optimi tuollaiseen 20-40cm. Syvään hankeen.

    Kiitos sauva arvostelusta!

    Vastaa
    1. Teemu 28 tammikuun, 2021 at 15:18

     Sompia on täälläkin menetetty hankeen ennen näiden sauvojen hankintaa. 🙂 Itselläni on 155 cm sauvat ja olen 175 cm pitkä. Eli 160-165 cm voisi soveltua sinulle hyvin.

     Vastaa
     1. JP 29 tammikuun, 2021 at 07:04

      Kiitos vastauksesta.
      Hiihdot tulevat menemään ihan mettään uusilla sauvoilla.

 5. Harri 8 tammikuun, 2022 at 11:30

  Käyttelen itse Swixin Mountain Explorer sauvaa, joka on melkolailla sama kuin tämä Extreme, mutta säädettävissä. Swix on saanut tehtyä hyvän säätösysteemin. Hiihdossa nuo eivät valu ainakaan n 75kg käyttäjän painolla vaikka ponnistaisi sauvoja vasten koko painon. Jääpiikkinä ojien pohjia hakkaillessa olen saanut lyhentymään sentin tai pari, mutta tämä ei ole sauvojen päätarkoitus… Sommat on tässä sauvassa se perisynti. Liian pienet ja aluperäiset on nahkaiset. jotka vettyvät aika komeasti veteen osuessaan. Vaihdokkina saa tekokuidusta valmistettua versiota, samassa koossa. Ratkaisee sen vettymisen, mutta ei kokoa. Peltosen Metsä sauvan sommasta saa tehtyä kuitenkin Swixiin pienen sahauksen ja dremelöinnin avulla isommat sommat. Peltosen sommilla varustettuna sauvat hipovat omasta mielestäni täydellisyyttä.

  Vastaa
  1. Teemu 8 tammikuun, 2022 at 19:57

   Hienoa tuunausta, Peltosen sommat ovat tosiaan hyvät!

   Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *