Valokuvaajan hinnoittelusta ja palvelun laadusta

Näinä aikoina liikkeellä on paljon kuvavarkaita, näkyvyydellä maksajia ja muita valokuvaajan kuormasta syöjiä. Miten kuvat ja palvelut hinnoitellaan ja miksi valokuvaajalle kannattaa maksaa työstä kunnollinen korvaus?

Kuvamyynnin hinnoittelu

Erilaiset microstock-palvelut suoltavat maailmalle miljoonittain kuvia parin dollarin hinnalla. Ilmaiseksikin löytyy kaikenlaista. Onko esimerkiksi oman kuvapankkini 60 € hinta kuvan käytöstä liikaa?

Moni maksaa pyydetyn hinnan, ehkä maksaisi korkeammankin. Usein nimittäin ostaja tarvitsee juuri tietyn kuvan ja mielellään vielä nopeasti. Tähän tarpeeseen kuvapankkini vastaa: täysikokoisen kuvan saa heti itselleen ladattavaksi.

Tyypillinen kuvanostaja on bongannut netistä maisemakuvani, usein jostain vähän harvinaisemmasta kohteesta. Näissä kuvissa kilpailua on paljon vähemmän kuin kuvatoimistojen perusbulkkimateriaalissa. Jos tarvitsee tietynlaisen kuvan vaikkapa Tarvantovaaran erämaasta, ei 60 € hinta enää olekaan niin paha, jos vertailukohtana on vaiva rämpiä päiväkausia kameroiden kanssa suossa oikeaa hetkeä odottaen.

Tarvantovaaran erämaa – siirry kuvapankkiin
Mantoselkä, Itäkaira – yksi myydyimmistä kuvistani – siirry kuvapankkiin

Yleinen tapa hinnoitella kuvia on käyttötarkoituksen mukaan. Olen toistaiseksi päätynyt linjaan, että myyn kertajulkaisuoikeuksia samalla hinnalla riippumatta käyttötarkoituksesta, mutta laskutan hieman enemmän laajemmasta käytöstä.

Kuvapankin muuttaminen RoyaltyFree-tyyppiseksi on ollut harkinnassa. Tällöin myös laajempaan käyttöön kuvia tarvitsevat voisivat ostaa niitä suoraan kuvapankista – ilman tarvetta erilliselle neuvottelulle hinnasta.

Mikään loistobisnes kuvamyynti ei toki ole kovan kilpailun vuoksi. Se tuo lähinnä pientä lisätuloa palveluliiketoiminnan tueksi. Tyypillisesti käyn ottamassa asiakkaalle varta vasten kuvia ja myyn kaupanpäällisiksi sopivaa lisäkorvausta vastaan joukon vanhoja kuviani.

Laadusta kannattaa maksaa

Käytän arkielämässä monien yrittäjien palveluita. Välillä tarvitaan sähköasentajaa, pyörämekaanikkoa tai parturia. Joskus jopa valokuvaajaa.

Kun valitsen palveluntarjoajan, halpa hinta ei useinkaan ole määräävä tekijä. Paljon tärkeämpiä seikkoja ovat:

  • Lopputuloksen laatu
  • Asiakaspalvelun laatu
  • Palvelun saatavuus ja nopeus
  • Läpinäkyvä hinnoittelu

Liian usein kaupat jäävät syntymättä jo siinä kohtaa, kun etsin netistä sopivaa palveluntarjoajaa. Esimerkiksi näistä syistä:

  • Hintatasosta ei ole mitään tietoja näkyvissä
  • Yhteydenotto on mahdollista vain hankalasti (esim. puhelimitse klo 9-17)
  • Yritys ei kerro, millä alueella palvelu on saatavissa
  • Yritys ei kerro ylipäätään mitään taustoja itsestään

Kiireisenä ihmisenä en lähde leikkimään salapoliisia, vaan valitsen yrityksen, joka kertoo tarvittavat tiedot suoraan netissä.

Case hääkuvaajan metsästys

Pari vuotta sitten tarvitsin valokuvaajan omiin häihini. Hääkuvaus on kilpailtu laji ja mukaan mahtuu vaikka minkälaista hyypiötä. Netti on täynnä tarinoita, joissa kuvat epäonnistuvat karmaisevasti, esimerkiksi morsian näkyy kaikissa kuvissa vain takaapäin.

Kävin läpi ainakin sata eri vaihtoehtoa. Noin puolet karsiutui heti pois, koska hinnoista ei ollut mitään viitteitä näkyvissä. Ei huvittanut lähetellä tarjouspyyntöjä, kun samaan aikaan kymmenillä tarjokkailla oli avoimesti hintataso kerrottu.

Olin valmis maksamaan palvelusta noin 1000-1300 euroa, mutta osa laskuttaa selvästi tätä enemmän, ja toisaalta kovin paljon halvemmalla ei hääkeikkaa voi laadukkaasti tehdä.

Moni vaihtoehto hylättiin, koska sivuilla ei ollut kerrottu kuvaajasta juuri mitään tai esimerkkikuvia oli niukasti. Vain ensiluokkainen laatu kelpaisi. En palkkaisi tärkeään päivääni ihmistä, joka kertoo nettisivuilla vain nimensä ja puhelinnumeronsa, mutta ei sanaakaan omasta taustastaan tai näkemyksestään valokuvaajana.

Valinta osui Tuomas Heinoseen, jonka huippulaadukas kuvatarjonta on tuttua myös luontokuvauspuolelta. Selkeä ja kohtuullinen hinnoittelu sinetöi kaupat. Tuomas onnistuikin syksyisen sateisissa ja hämärissä oloissa erinomaisesti, hankalat sääolot olivat toki luontokuvaajalle tuttuja.

Kuva: Tuomas Heinonen

Kannatti maksaa laadusta, hyvästä palvelusta ja toimitusvarmuudesta. Ja mielenrauhasta: hääpäivänä on muutakin stressattavaa kuin valokuvien laatu. Jos sähkömies kytkee sähköt rumasti, tilanteen voi korjata jälkikäteen. Jos hääkuvaaja tunaroi, uusintamahdollisuutta ei ole.

Reilun tonnin hintalappu koko päivän kuvauksesta ei ole paljon. On helppo järkyttyä hinnasta, jos katsoo vain maksettavaa summaa ja kuvauksen kestoa. Oikeasti työaikaa kuluu valmisteluineen ja kuvankäsittelyineen helposti kokonaisen vuorokauden verran. Siitä alvit, verot ja firman kulut, niin kovin isoa pottia ei kuvaajan taskuun jää.

Omat periaatteeni

Noudatan yritystoiminnassani seuraavia periaatteita:

  • Laatu: Jos jotain tehdään, se tehdään kunnolla.
  • Palvelu: Palvellaan aina vähän paremmin kuin luvataan.
  • Hinnoittelu: Aina kun mahdollista, hinnat ovat näkyvissä etukäteen. Ei yllättäviä lisäkuluja, hinta kaikkine kuluineen kerrotaan avoimesti.

Hinnoittelusta puheen ollen, sivutoimisena yrittäjänä asemani on sikäli etuoikeutettu, ettei toimeentuloni riipu valokuvauskeikoista. Voin siten ottaa vastaan vain ne työt, joista maksetaan asiallinen korvaus tai jotka ovat muuten mukavia ja sopivia.

Voin myös kieltäytyä töistä, jos koen, etten pysty suorittamaan niitä riittävän korkealla laadulla. En kuvaa esimerkiksi häitä, koska en hallitse sitä lajia riittävän varmasti. Jos sen sijaan haluat palkata minut hiihtämään talviseen erämaahan ja ottamaan kuvia revontulista, olen heti mukana. 😉

Litokaira, Pudasjärvi – siirry kuvapankkiin

Näin määrittelen hinnat

Hinnastoni löytyy palveluiden yhteydestä.

Perusajatuksena on, että yhdestä asiakkaalle tehdystä työtunnista pitää saada laskutettua arvonlisäveron kanssa 50-60 euroa. Tämä on linjassa melkein minkä tahansa palveluyrityksen laskutuksen kanssa. Esimerkiksi monen sähköasentajan, parturi-kampaajan, kirvesmiehen tai kirjanpitäjän tuntiveloitus osuu lähelle tätä tasoa.

Oikeastaan olen suosinut kärsimysperusteista hinnoittelua: kivoista hommista voi laskuttaa vähän vähemmän kuin ikävistä. Jos kuvauskeikka sisältää viikonlopun mittaisen telttaretken mukavassa luontokohteessa, en vaadi korvausta koko maastossa vietetystä ajasta, vaan lähinnä kuvankäsittelystä, ennakkovalmisteluista ja vähän toki itse kuvauksistakin.

Tässä kuvataan matkailumateriaalia Helsingin kaupungille, varsin mukava projekti – siirry kuvapankkiin

Yhteenveto

Markkinataloudessa lähes kaikista palveluista löytyy halpa ja kallis versio. On kuitenkin väärin olettaa, että vastaavan palvelutason voi saada merkittävästi eri hinnalla. Yleensä halpaan hintaan on jokin selitys, joka jälkikäteen kaduttaa.

Kun palkkaat ammattilaisen, hän tarjoaa käyttösi koko sen intohimon ja osaamisen, joka on vuosien aikana rakentunut. Parhaat kuvaajat ovat harjoitelleet tuhansia ja tuhansia tunteja voidakseen tarjota asiakkaille ja yleisölle säväyttäviä kuvia päivästä toiseen.

Monet muut palvelut ovat katoavaisia. Ruuat on äkkiä syöty, siivottu koti on pian sotkuinen, korjattu auto leviää uudestaan. Valokuvia ihaillaan parhaimmillaan vielä vuosisatojen päästä. Siitä ilosta kannattaa vähän maksaakin.

Linnunrata Jurmon taivaalla, erään valosaasteen vastaisen kampanjan mainosmateriaalia – siirry kuvapankkiin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *