”Mikä ihmeen Tentsile ja miksi siitä pitäisi kiinnostua?” Näin ajattelin, kun kuulin sanan ensimmäistä kertaa. Kyseessä on puihin kiinnitettävä teltta – siis kiinnitystavaltaan vastaava majoite kuin riippumatto, mutta kiinnityspisteitä on kahden sijasta kolme. Olen itse maanpäällisten majoitteiden ystävä, mutta mahdollisuus Tentsilen kokeiluun on kiinnostanut.
Kävin helatorstaiviikonloppuna ottamassa mainoskuvia Kemiönsaarella Taalintehtaan ympäristössä toimivalle NaturEffect-yritykselle, jonka päätuote on Tentsile-majoituksen järjestäminen eli Skytent Ecocampit. Samalla pääsin nukkumaan kaksi yötä Tentsilessä luonnonkauniiden Kemiönsaaren maisemien keskellä.
Kemiönsaari on yksi niistä alueista Suomessa, joiden luontomatkailupotentiaalia ei ole hyödynnetty läheskään niin paljon kuin olisi mahdollista. Saaristomeren huikeat maisemat, kauniit vanhat metsät, idylliset puutalojen sävyttämät kylät sekä hiljaisuus ja pimeä yötaivas. Siinä muutama syy matkustaa yhteen Lounais-Suomen unohdetuista kolkista. Kemiönsaari voi vaikuttaa syrjäiseltä pussinperältä. Matka kahdesta suuresta kaupungista, Turusta ja Helsingistä, on kuitenkin aivan siedettävä vaikka viikonloppuretkeä ajatellen. Taalintehtaalle asti pääsee bussilla, jos omaa autoa ei ole käytössä. Julkisilla kulkeva voi laajentaa reviiriään vuokraamalla polkupyörän.
Retken ensimmäisen yön leirialue sijaitsi Söderlångvikin kartanon lähimetsässä meren rannalla. Opin, että Tentsilen saa pystytettyä huikaisevan korkealle, jos käyttää apuna alatasannetta eli toista telttapohjaa. Kerroksia voisi toki laittaa vaikka kuinka monta, mutta nyt tyydyttiin kahteen. Itse majoitteeseen kömmittiin sisään keskellä olevasta reiästä. (Osassa malleista sisään mennään sivusta.) Päälliteltta päätettiin jättää pois, koska yöksi luvattiin kirkasta. Verkkomateriaalia olevan sisäteltan läpi pystyisi ihailemaan paremmin maisemia.
Illalla kiipesin läheisen Örisbergenin huipulle. Kalliolta avautuva merimaisema vetää vertoja monelle tunnetummalle näköalapaikalle. Kartan perusteella arvelisin, että vastaavia tuntemattomia näköalapaikkoja on Kemiönsaaren lounaisnurkilla muitakin.
Yön hämärissä syntyi vielä muutama led-valolla höystetty mainoskuva Tentsilestä. Tässä pari poimintaa:
Yö sujui yläilmoissa mukavasti. Olin aluksi aavistuksen väärässä kohdassa ja siksi osittain kenossa, mutta korjasin asentoa yön aikana. Sen jälkeen uni maittoi pitkälle aamuun. Kaksikerroksisesta häkkyrästä ei muuten sitten poistuta vessatauolle ihan yhtä helposti kuin tavallisesta teltasta, eli toivottavaa on herätä ennen kuin vessaan on kiire.
Högsåran saarella
Seuraavana päivänä leiri siirtyi Högsåran saarelle, joka sijaitsee lyhyen lossimatkan takana Kemiönsaaren lounaiskärjen Kasnäsin lähellä. Saaren länsiosassa sijaitseva Sandvikin hiekkaranta ympäristöineen kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Saarella asutaan ympärivuotisesti ja kauniissa saaristokylässä toimii supersuosittu Farmors Café. Nyt kahvila ei vielä ollut auki, joten matkailijoita oli liikkeellä vähänlaisesti. Kesällä lossiin voi kuulemma olla vaikeuksia mahtua. Auto kannattaa jättää lossirantaan mantereen puolelle.
Hellepäivän kuumimmat hetket lepäilin rantapuiden varjossa. Auringonvalon pehmentyessä iltaa kohti siirryin jälleen toteuttamaan kuvaustehtävääni. Aurinko laski täydellisesti meren suunnalle, joten pystyin hyödyntämään viimeisetkin valonsäteet.
Toisena yönä pääsin kokeilemaan erilaista majoitemallia. Ensimmäisen yönä Tentsile muistutti etäisesti tunnelitelttaa, nyt vuorossa oli pyramidimallinen versio. Siinä on vain yksi, keskellä telttaa sojottava tikku. Pyramiditelttojen yksinkertaisen eleganttiuden ystävänä pidin tästä designista.
Yhteenveto
Tentsile on majoitemarkkinoilla kiinnostava tuttavuus. Se ei ole mikään kevytretkeilijän valinta, sillä esimerkiksi kolmen hengen mallit painavat 9-10 kg. Yhden hengen versiokin on lähes kolmikiloinen. Pystyttäminen tapahtuu järeillä hihnoilla ja kiristysräikillä, joista kertyy merkittävästi painoa. Tentsile on parhaimmillaan silloin, kun painolla ei ole niin suurta väliä. Ehkäpä sellaista voisi käyttää melontaretkellä tai vähän kävelyä sisältävillä viikonloppuretkillä. Parasta siinä on kuitenkin hauskuus. Puussa yöpymiseen liittyy lapsenomaista riemua: kukapa ei olisi joskus haaveillut puumajasta!
Ennen omaksi hankkimista suosittelen kokeilemaan tuotetta parin yön verran, muuten sen sopivuutta omaan käyttöön voi olla vaikea arvioida. Kemiönsaarella toimivan NaturEffectin lisäksi tarjontaa on jonkin verran muuallakin Suomessa. Tentsileistä löytyy lisää tietoa tentsile.fi-sivustolta.
Tarvetta kuvaajalle?
Kuvaan mielelläni oikeassa käyttöympäristössä tuotekuvia ja muuta markkinointimateriaalia retkeilyyn ja ulkoiluun liittyvistä tuotteista. Toiminta-alueeni on pääasiassa Uusimaa, mutta kaukaisemmatkin kolkat Lappia myöten voivat olla järjestettävissä. Yhteydenotot: teemu.saloriutta[at]gmail.com