Talvista kevytretkeilyä Liesjärvellä 5.-6.2.2022

Viime viikkojen lumipyryjen myötä Etelä-Suomessakin on päästy kunnon hankien makuun. Kävimme muutaman kevytretkeilijän porukalla retkeilemässä ja turisemassa Liesjärven kansallispuistossa. Edellinen tapaaminen hieman isommalla joukolla oli lokakuussa Evolla, nyt lumipyryn keskelle lähti kymmenkunta innokasta.

Pitkiä reissuja tulossa

Koska viikonlopun sääennuste koostui lähes jatkuvasta lumi- ja räntäsateesta, päästiin varusteita ainakin testaamaan mahdollisimman kurjissa talvioloissa. Sellaista loskapuurossa taivaltamista talviretkeily joskus on, vaikka kuvissa näkee useammin hohtavia hankia revontulineen.

Keskustelujen teemana olivat tällä kertaa erityisesti tulevat pitkät vaellukset, sillä edessä on tavallistakin huikeampia reissuja. Katariina valmistautuu useiden kuukausien mittaiselle vaellukselle Amerikan kuuluisalle Pacific Crest Trailille eli PCT:lle, ja Teemu (en minä) on suuntaamassa pariksi kuukaudeksi Ruotsiin talviselle Vita Bandetille. Kyseessä on revanssi viime talvelta, jolloin matka jäi harmillisesti kesken. Paikalla oli myös Vilma, joka hiihti Vita Bandetin viime vuonna upeasti loppuun asti.

Tällä kertaa suunniteltu Vita Bandet -varustus on mielenkiintoinen, sillä painavan ahkiokaluston sijaan kaikki rojut on mahdutettu 55-litraiseen rinkkaan. Tämä on mahdollista muun muassa kevyen pyramiditeltan, kevennetyn keitinkaluston (ei laatikkoa) sekä kevytretkeilyn oppien mukaisen vaatetuksen ansiosta.

Tällaisten kavereiden seurassa oma iloitsemiseni ensimmäisestä maastoyöstä neljään kuukauteen tuntui olevan väärässä sarjassa. Huikeaa, että saa tuntea näin osaavia vaeltajia!

Vita Bandetille suunniteltu varustus: tunturisukset, Swixin teleskooppisauvat ja iso pyramidi MLD SuperMid. Silnylon-ulkoteltta painaa 740 g ja eri kokoisilla sisäteltoilla voi säätää sopivuutta eri henkilömäärille. Yhdelle palatsi, kahdelle tilava ja useampikin mahtuisi.
Swixin teleskooppisauvoissa on kestävämmän oloinen kahva kuin omissa Swix Mountain Extreme -sauvoissani, joiden kahva on korkkia. Tosin en ole saanut niitäkään vielä neljässä vuodessa rikki.
Tällä omalla varustuksellani ei hiihdetä Vita Bandetia, mutta viikonloppukamppeet on tungettu hieman samalla idealla 60-litraiseen Atom Packs The Mo -reppuun. Varustevinkki: lapio on vain n. 500 g painoinen ja edullinen Fiskars Solid -autolapio, joka on kuin tehty talviretkeilyyn.

Muita talvimajoitteita

Talviretkeilyä voi harrastaa hyvin monenlaisilla majoitteilla. Etenkin puustoisilla alueilla vaihtoehtoja on lukuisia ja tälläkin retkellä nähtiin MLD:n pyramidin lisäksi kaikenlaista riippumatoista järeisiin tunnelitelttoihin.

Northern Liten suunnitteleman Saana-teltan prototyyppi. Tyylikäs ja kevyt kotamallinen majoite on taatusti kova haastaja mille tahansa kahden hengen teltalle ja on vieläpä Suomessa valmistettu. Tuotannon aloittaminen on jo lähellä. Kannattaa liittyä yrityksen postituslistalle, jos haluaa päästä tilaamaan.
Duston X-Mid 2P toimii talvikäytössä hyvin suksisauvojen varaan pystytettävänä tarppina. Pelkkä ulkoteltta painaa vain 600 g ja on yhdelle supertilava. Taustalla riippumattoleiri.
Etualalla yhden hengen Hilleberg Soulo (2,4 kg).
Oma tuore hankintani Hilleberg Kaitum 3 edustaa perinteisempää talviretkeilyä (paino noin 3,4 kg). Talvikäytössä koko matkalta korkea sisäteltta helpottaa elämää. Teltta on hankittu myös perhekäyttöä ajatellen, leveys riittää mukavasti kolmelle.
Kaitum 3 sisältä.
Jotta ei mene pelkäksi varustehifistelyksi: aikanaan 5 € maksanut saksalainen pakki + nuotio on lyhyillä talviretkillä aivan kelpo keitinratkaisu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *