Pohdintaa perheteltan valinnasta

Ensi keväästä alkaen on tarkoitus ottaa lapsi mukaan telttaretkille, joten hankintalistalla olisi kolmelle hengelle sopiva teltta. Omistan tällä hetkellä vain pienempiä majoitteita: kahden hengen Tarptent Double Rainbow’n sekä itse ommellun kompaktin pyramiditeltan. Toiveissa olisi löytää majoite, joka soveltuisi hyvin perhekäyttöön, mutta olisi fiksu valinta myös muille retkille.

Vaatimuslista

Ennen yksittäisten tuotteiden vertailua olen yrittänyt kirkastaa itselleni vaatimukset, joita hankinnan olisi tarkoitus täyttää. Seuraavat minimivaatimukset riittäisivät pikkulapsivaiheen perheretkeilyä ajatellen:

 • Majoitteeseen tulee mahtua kaksi aikuista ja yksi lapsi.
 • Majoitteen tulee olla vesi- ja hyttystiivis.
 • Majoitteen tulee soveltua kolmen vuodenajan olosuhteisiin peitteisillä alueilla.

Suunnilleen mikä tahansa riittävän tilava markettiteltta täyttäisi nämä kriteerit. En kuitenkaan haluaisi hankkia telttaa vain melko suppeaa tarkoitusta varten, vaan ihanteellisesti samaa tuotetta voisi hyödyntää myös muussa käytössä. Seuraavista täydentävistä vaatimuksista on mahdotonta täyttää yhtä aikaa kaikkia, mutta edes osan toteutuminen olisi plussaa:

 • Majoite toimii vaativassa talvikäytössä.
 • Majoite kestää kovia tuulia.
 • Majoite toimii mukavan tilavana tukikohtana kuvausreissuilla, joilla sitä ei kanneta kauas kulkuneuvosta.
 • Majoitetta tai sen osaa pystyy hyödyntämään ultrakevyillä 1-2 hengen retkillä.
 • Majoitetta voi lämmittää kamiinalla.

Tarkastellaan seuraavaksi muutamia erilaisia vaihtoehtoja.

Hankaliin oloihin

En ole koskaan omistanut kunnollista talvitelttaa, vaan talvivaelluksillani on ollut mukana yleensä lainavarusteita. Osalla retkistä majoittuminen on tapahtunut pääosin autiotuvilla, ja varalla on ollut jonkinlainen teltta tai tarppi.

Pohjoismaisissa avotunturioloissa varmin valinta talvikäyttöön olisi riittävän järeä tunneliteltta. Kolmen hengen tunneliteltta soveltuisi lapsen kanssa retkeilyyn, mutta olisi myös ihanteellisen tilava kahden hengen talvivaelluksilla, jos sellaisia pääsee joskus harrastamaan.

Fjällräven Akka 3 -tunneliteltta lainassa kevättalven hiihtovaelluksella Ounastunturilla. Tätä telttamallia ei enää valmisteta, mutta vastaavia on paljon.

Tunneliteltat ovat melko painavia, mutta lapsen kanssa ei aluksi kuljeta pitkiä matkoja ja talvella teltan on tarkoitus matkustaa ahkiossa. Siten painavuus ei ole niin iso haitta kuin yleensä.

Muutamia vaihtoehtoja (painot ilmoitettu ilman kiiloja):

Jos unohdetaan vaativat talvivaellukset suurtuntureilla, hyviä tunnelitelttoja löytyy hieman kevyempinä. Esimerkiksi Hilleberg Anjan 3 (1,6 kg) ja Nallo 3 (2,2 kg) ovat toimiviksi todettuja klassikkomalleja. Näistä Nallo soveltuu myös talvikäyttöön lukuun ottamatta aivan kovimpia olosuhteita. Molemmista löytyy isolla absidilla varustetut GT-mallit, jotka painavat noin 400 g enemmän.

Hilleberg Anjan 2 Paistunturin myrskytuulissa kesäkuussa 2018.

Fjällrävenin valikoimassa vastaavat tuotteet ovat Abisko Lite 3 (1,9 kg) ja kunnon absidin sisältävä Abisko Shape 3 (2,16 kg)

Eräs mielenkiintoinen tuttavuus olisi Tarptent Cloudburst 3, joka painaa vain 1,5 kg. Se on yksikerroksinen, mutta kattoon saa sisälakanan vähentämään kondenssiveden tippumista päälle ja lisäämään vähän lämpöä. Vastaava ratkaisu on omassa Double Rainbow’ssa osoittautunut toimivaksi ja muutenkin luottoni Tarptentin laatuun ja suunnitteluun on korkea.

Isolla absidilla varustetut mallit toimisivat myös mukavina tukikohtina valokuvausretkiä ajatellen. Esimerkiksi keväisillä Saaristomeren reissuilla teltan painolla ei ole merkitystä, mutta asumismukavuudella on sitäkin enemmän väliä.

Hilleberg Anjan 2 Saaristomeren kansallispuistossa. Kahdelle hieman ahdas tukikohta, absidiin ei mahdu kokkailemaan.

Kaikki yllä mainitut tunneliteltat ovat varsin hintavia, edullisemmistakin saa pulittaa reilusti yli 500 euroa ja muutamista yli tonnin. Toisaalta hyvä tunneliteltta kestää toistakymmentä vuotta käyttöä, joten koko käyttöajalle jaettuna muutaman satasen hintaerolla ei ole suurta merkitystä.

Ultrakevyille retkille

Kun etsitään kevyitä, mutta silti tilavia majoitteita, kaksi superkevyestä DCF-kankaasta valmistettua telttaa nousee usein keskusteluissa esiin:

Ensin mainittu on valtavan kokoinen pyramiditeltta, johon mahtuu jopa neljä aikuista. Telttakangas painaa 653 g ja erillinen sisäteltta 799 g. Teltta pystytetään vaellussauvojen tai erillisen salon varaan. Teltan houkuttelevuutta lisää mahdollisuus käyttää pelkkää ulkotelttaa kevyenä talvimajoitteena metsäisissä maastoissa. Suurin miinus on tähtitieteellinen hinta, ulkoteltta noin 1000 € ja täysikokoinen sisäteltta noin 600 €.

HMG UltaMid 4 kevytretkeilijöiden tapaamisessa syksyllä 2019.

Zpacks Triplex on yksikerrosteltta, joka on sellaisenaan hyttystiivis ja sisältää myös lattian. Se pystytetään kahden vaellussauvan tai erillisen telttakepin varaan. Painoa on häikäisevän vähän, vain 622 g. Triplex olisi niin kevyt, että nykyinen telttani jäisi lähes tarpeettomaksi, sillä tätä voisi hyödyntää myös vaelluksilla jopa soolokäytössä. Miinuksia ovat korkea hinta (yli 1000 €) ja Zpacksin viime aikoina osassa tuotteista esiintyneet laatuongelmat. Soolokäytössä haittapuoli verrattuna 1-2 hengen telttoihin on myös pystytykseen vaadittava suuri pinta-ala.

Triplexin pienempi sisarmalli Duplex kevytretkeilijöiden tapaamisessa syksyllä 2020.

Tinkimällä hieman materiaaleista ja valitsemalla DCF-kankaan sijaan edullisesta nylonista valmistetun pyramidin, löytyisi kohtuullisempaan hintaan melko kevyitä vaihtoehtoja 3-4 hengelle.

Suunnilleen UltaMid 4:n kokoisen silikoni- ja PU-pinnotteisesta nylonista valmistetun MSR Front Rangen ulkoteltta painaa 740 g, mutta maksaa alle kolme sataa euroa. Vastaava tuote löytyy myös MLD:n valikoimista, SuperMid painaa silnylon-versiona saman verran kuin Front Range ja maksaa 385 dollaria + tullimaksut ja arvonlisäveron. Kumpainenkin vaatii hyttyskaudella lisäksi sisäteltan, josta tulee mallista riippuen lisähintaa.

Samaan joukkoon edellisten kanssa kuuluu silnylonista valmistettu pyramidi Nigor WickiUp 4, jonka ulkoteltta painaa 964 g ja sisäteltta 1102 g. Sisäteltta on muotoiltu fiksusti siten, että teltan kulmaan jää pieni absidi tavaroille. Sisäteltan kanssa hintaa on tosin 700 euroa, joten ihan edullisesta tuotteesta ei ole kyse.

Myös pykälää pienempi ja parisen sataa halvempi WickiUp 3 olisi varteenotettava vaihtoehto. Tämän kuusikulmaisen pikkukodan ulkoteltta painaa vain 696 g ja sisäteltta 820 g. Tästä saisi tonnin UltaMidiä halvemmalla lähes samanpainoisen teltan, joka olisi silti riittävän tilava kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Kyseessä on lähes sama teltta kuin konkurssiin menneen GoLiten klassikkomalli Shangri-La 3.

Kamiinan lämpöä

Viime aikoina suosiotaan ovat lisänneet kevyet kodat, joihin saa pienen titaanikamiinan. Tässä kohtaa asiat alkavat mennä kiinnostaviksi. Miltä kuulostaisi kota ja kamiina, jotka yhdessä painaisivat vähemmän kuin keskimääräinen tunneliteltta?

Esimerkiksi amerikkalainen Seek Outside valmistaa useita eri kokoisia kevyitä kotatelttoja. Yksi niistä, 1-2 hengen Silvertip, nähtiin juuri retkivloggaaja Ali Leiniön tuoreella videolla.

Perheretkille kamiina ei ole ihan hetkeen turvallinen ratkaisu tuhoa kylvävän taaperon pyöriessä jaloissa, mutta hieman isomman lapsen kanssa kamiinateltta voisi olla varsin passeli vaihtoehto. Aikuisten käytössäkin se toimisi syys- ja talviretkien tukikohtana kaikkialla muualla paitsi puuttomilla alueilla.

Olen itse asiassa talviretkeillyt paljon kamiinateltan kanssa ja kokemukset ovat olleet mukavia: käyttämäni armeijan kymppiteltta painavine kamiinoineen on kuitenkin mahdollinen vaihtoehto ainoastaan isolle porukalle ja ahkioretkille. Kevyemmistä kotateltoistakin löytyy vaihtoehtoja vaikka kymmenelle hengelle, mutta niidenkin paino karkaa perhekäyttöön sietämättömäksi. Tarkastellaan siis hieman pienempiä ratkaisuja.

Kymppiteltta Litokairan tammikuisissa pakkasissa.

Seek Outsiden valikoimista Cimarron (1,1 kg) on kamiinan kanssa ahdas kolmelle, joten käytännössä olisi valittava Redcliff (1,56 kg). Edullisia nämäkään eivät ole, tullimaksujen jälkeen Redcliff kustantaisi reippaasti yli 1000 euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että karkeasti samaa kokoluokkaa olevan kotimaisen Tuntsa-kodan suurempi versio painaa noin kolme kiloa eli kaksinkertaisesti.

Kotateltat voi tyypillisesti pystyttää melko tiiviisti maata vasten, mutta aivan hyttystiiviitä niistä ei ilman erillistä sisätelttaa saa. Kesäistä perhekäyttöä varten lisäpainoa ja -hintaa tulisi siis erillisen sisäteltan hankinnasta.

Seek Outsiden valikoimasta löytyy myös kevyitä titaanikamiinoita. Muitakin valmistajia on, esimerkiksi LiteOutdoors ja Winnerwell. Winnerwellin kamiinalla on jälleenmyyjiä Euroopassa, joten niitä voi hankkia myös ilman säätöä tullimaksujen kanssa. Winnerwellin titaanikamiina painaa Redcliff-telttaan sopivan piipun kanssa noin 1,9 kg, kun taas LiteOutdoorsin mallit ovat hieman kevyempiä, noin 1,1 kg.

Winnerwellin titaanikamiina

Yhteenveto

Ollaanpa hetken aikaa realisteja. Olisi syytä valita teltta, jolle tulisi oikeasti käyttöä. En usko esimerkiksi tekeväni lähivuosina merkittävästi naparetkiä tai muita vaativia talvivaelluksia. Ja jos tekisinkin, varusteita saa vuokrattua tai lainattua. Harvassa ovat myös olleet retket, joille olisin innosta puhkuen ottanut kotateltan ja kamiinan mukaan.

Todellisia käyttötarpeita perheretkeilyn ohessa olisivat talviretket metsäisissä maastoissa, sulan maan avotunturivaellukset sekä erilaiset valokuvausretket, joilla teltta toimii tukikohtana. Nykyinen telttani Tarptent Double Rainbow kattaa näistä jo varsin hyvin tunturivaellukset.

Järkevintä voisi olla etsiä vaihtoehtoja talvikäyttöön soveltuvista teltoista, jotka on valmistettu DCF-kangasta edullisemmista mutta silti kevyistä materiaaleista. Näitä olisivat edellä mainituista teltoista ainakin:

 • Fjällräven Abisko Lite 3 ja Abisko Shape 3
 • Hilleberg Nallo 3 (GT)
 • Tarptent Cloudburst 3
 • MSR Front Range
 • MLD SuperMid
 • Nigor WickiUp 3 tai 4

Tunneliteltoissa on telttakaaret mukana, pyramidit tarvitsevat joko vaellussauvat tai erillisen keskisalon. Toisaalta sauvojen varaan pystyttäminen on etu etenkin talvikäytössä, jolloin suksisauvat ovat aina mukana. Kesäisillä perheretkillä sauvoja yleensä ei ole, joten keskisalon tuoma lisäpaino on huomioitava.

Suksisauvan varaan pystytetty pyramiditeltta Litokairassa.

Toinen mietittävä asia on absidin tuoma hyöty. Jokainen, joka on viettänyt yli viisi minuuttia pienen lapsen kanssa ulkona, tietää kuinka nopeasti kaikki vaatteet ovat yhtä kuraliejua. Voisi olla mukavaa, jos kengät ja kuravaatteet saisi jätettyä erilliseen eteistilaan. Tunneliteltat ja pyramideista WickiUp 4 tarjoavat tähän tarkoitukseen riittävän absidin.

Tarptentin ja MLD:n telttoja joutuisi odottamaan Amerikan mantereelta hieman kauemmin, muita saa Euroopasta tai jopa Suomesta. Jos ja kun hankinnalla ei ole kiire, saatavuus Euroopasta ei ole välttämätöntä.

Hinnan puolesta MSR Front Range ja Nigor WickiUp 3 ovat houkuttelevimpia. Molemmat irtoaisivat Euroopasta sisätelttoineen noin 500 eurolla. Muiden vaihtoehtojen hinnat lähtevät noin 700 eurosta ylöspäin. Näitä telttoja puoltaa myös se, että niiden ulkoteltat toimisivat jopa soolokäyttöön riittävän kevyinä majoitteina hyttyskauden ulkopuolella. Nigorin telttaan saa tarvittaessa myös puolikkaan sisäteltan hyttyskauden soolokäyttöä varten.

Ennen lopullista hankintapäätöstä tutkin vielä tarkempia arvosteluja ja yksityiskohtia loppusuoralle valikoituneista malleista. Kommenteissa saa mieluusti esittää näkemyksiä näistä tai muista perhekäyttöön sopivista teltoista!

15 kommenttia

 1. Heikki 6 joulukuun, 2020 at 17:54

  Moi,
  jos päädyt Abisko Shape 3:seen, niin mulla olisi myynnissä vihreänä. Hyvässä kunnossa, alle kymmenen yötä nukuttu.

  Vastaa
  1. Teemu 6 joulukuun, 2020 at 20:44

   Kiitos tiedosta, näyttää tällä hetkellä kuitenkin siltä, että vaaka kallistuu enemmän pyramiditelttojen puoleen.

   Vastaa
 2. Jesse 6 joulukuun, 2020 at 18:09

  Pyramidivalikoimaan lisäisin Ukrainalaisen Litewayn PyraOMM Maxin. Max on Ultamidin tapaan 4h teltta, ja siihen saa hyttysverkollisen sisäteltan. Liteway käyttää silpolya, mikä olisi passeli kompromissimateriaali ilman dyneeman hintaa, mutta silti vettymätön, venymätön kangas. PyraOMMeissa on myös kaksi ovea, mikä lienee kiva ominaisuus. Hintakin näyttää melko passelilta, firma on vaan suhteellisen uusi, eikä arvosteluita ole paljoa.

  Kaminan piipulle saanee aukon lisättyä itsekin jälkikäteen kohtalaisella vaivalla, jos se alkaa kaihertaa.

  Oon itse tota vähän nyt katsellut just perhetelttaksi, luulen että iso pyramidi olisi paljon kotoisampi kuin tuo oman kaapin isoin teltta, Nallo 3 GT. Mutta me varmaan pärjätään tolla Nallolla alkuun.

  Vastaa
  1. Teemu 6 joulukuun, 2020 at 20:42

   Kiitos vinkistä, tuo onkin mennyt täysin ohi tutkastani! Hintaa tulisi sisätelttoineen vain vajaat 500 €, eli menisi samaan luokkaan MSR:n ja Nigorin telttojen kanssa. Silpoly on kiinnostava kangasvalinta, voisi toimia hyvin.

   Vastaa
 3. irene 6 joulukuun, 2020 at 20:22

  Hei, mietin tuossa, oliko jokin syy, ettet lainkaan maininnut harkinnassa Abisko Endurance kakkosta. Itse hankin sen juuri, ja oikeastaan melkein harmittelin, etten ostanut sitä jo silloin, kun hankin Lite kakkosen. Mutta eipä haittaa, Endurance on kuin hotelli, eikä silti paina kuin pikkuisen enemmän kuin Lite tai Shape, ja tilaa se vie saman verran! Jos kulloin evästä on rinkassa paljon, Lite kakkosen saa aina mahtumaan sekaan, siis on teltta joka lähtöön. Nam. Ja matkaan siis yksin.

  Vastaa
  1. irene 6 joulukuun, 2020 at 20:23

   Anteeksi tarkoitin tietysti Endurance kolmosta, sinun tapauksessasi!

   Vastaa
  2. Teemu 6 joulukuun, 2020 at 20:40

   Se on varmasti myös hyvä teltta ja erinomainen kompromissi tilavuuden, painon ja kestävyyden suhteen! Omassa listauksessani se jäi hieman väliinputoajaksi, kun listasin Keb Endurancen kovimpia olosuhteita kestävien tunnelitelttojen joukkoon ja toisaalta taas Abisko Shapen kevyiden tunnelitelttojen ryhmään.

   Vastaa
 4. exposedpaths 28 tammikuun, 2021 at 06:01

  Oletko katsonut Aluxen (vai Luxe) pyramidi/kotatelttojen valikoimaa?

  Itselläni on Minipeak XL joka on ~kolmen hengen pyramiditeltta hankittuna juuri sillä ajatuksella, että talvitelttailuni ei toistaiseksi vaadi ultrakevyttä tai supermyrskynkestävää telttaa. Siinä on kuitenkin mm. läpivienti kamiinan piipulle jo valmiina ja käytän sitä Winnerwellin kamiinan kanssa. Työn laatu tai teltan viimeistely ei tietysti vedä vertoja perinteisille kalliimmille merkeille, mutta ei se ole missään tapauksessa heikkoakaan.

  Aluxella on montakin kohtalaisen edullista mallia, sekä polyesterisena että silnylonina, omani on malliston edullisimmasta päästä (ostettuna 200 euroa sisätelttoineen).

  Blogiani jos käyt kurkkaamassa, on siellä muutama juttu Minipeakin kanssa tehdyistä reissuista.

  Vastaa
  1. Teemu 28 tammikuun, 2021 at 15:20

   Kiitos vinkistä! En ole kunnolla katsonutkaan tuota valikoimaa. Jokin noista Luxen teltoista näytti liian painavalta, mutta ei tuo Minipeak XL ihan mahdoton ole. Kamiinan käyttömahdollisuus on plussaa. Täytyypä lukea blogiasi tarkemmin.

   Vastaa
   1. exposedpaths 28 tammikuun, 2021 at 18:25

    Minipeakissa sisäteltta painaa poskettomasti. Se on paksua nylonia melkein kokonaan , eli talvikäytössä sen voi jättää pois ellei halua sitä vähäistä tuplaseinän antamaa lisälämpöä. (Voi toki jättää pois kesäkäytössäkin, ja korvata sääskiverkolla.) Mahdollisesti pelkän ulkoteltankin voisi ostaa tai vaihtaa paketin sisäteltan kevyempään verkkorakenteiseen.

    Mitään ultrakevyitä noi polyesteriteltat kuten Minipeak eivät ole ilmankaan sisätelttaa, mutta esim. Hexpeak XL on jo kolmelle tarkoitettu silnylon-kota, ja sen ulkoteltta painaa pitkästi alle kilon. (Kamiinareiät ja lumiliepeet nostavat vähän painoa.) Hyvänä puolena noita voi ostaa kotimaastakin.

    Vastaa
    1. Teemu 29 tammikuun, 2021 at 10:41

     Kas, tuo silnylon Hexpeak XL osuukin todella hyvin! Siitä näyttää olevan eri versioita, kamiinareiällä ja lumiliepeillä ja ilman niitä. F6a-nimellä myytävässä versiossa ei ole kumpaakaan, ja painoa olisi kohtuullisesti, 895 g ulkoteltta ja 1030 g sisäteltta. Jos 2,5 hengen sisätelttaan mahtuu kaksi aikuista ja lapsi, koko olisi täydellinen. Pieni absidikin löytyy, siitä plussaa. Kun hintaa on jotain 300 € niin tämä voisi olla hinta-laatu-paino-suhteeltaan aika lyömätön.

     Vastaa
  1. Teemu 27 huhtikuun, 2021 at 21:19

   Totta, tuo puuttuukin isojen pyramidien listalta! Toivottavasti tulisi joskus varastoon tuonne Backpackinglightiin, ollut jo kauan ei-oota tarjolla. Toki suoraan valmistajalta saa Japanista tilattua.

   Vastaa
 5. Tuomas 23 syyskuun, 2023 at 10:30

  Oman kokemuksen mukaan ei voi mennä pahasti pieleen, jos hankkii Abiskon tai Nallon. UltaMid 2 tai 4 olisi vielä mukava testata!

  Vastaa
  1. Teemu 25 syyskuun, 2023 at 08:27

   Päädyin lopulta hankkimaan listan ulkopuolelta Hillen Kaitum 3:n. Tajusin nimittäin, että moni näistä on aika kapeita, jos on kolme makuualustaa rinnakkain, joista yksi wide-mallia. Nallo 4 olisi myös mennyt tilojen puolesta, mutta en pidä sen oviratkaisusta ja tuuletuksesta. Kaitum 3 on tietysti sulan maan perheteltaksi aivan ylijäreä, mutta ostinkin sen myös omaa talvikäyttöä silmällä pitäen. Täyskorkea sisäteltta on lapsen kanssa erittäin jees.

   Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *