Kevytretkeilijöiden tapaaminen Liesjärvellä 17.-18.10.2020

Kahden edellisen syksyn tapaan kokoonnuimme Kevyretkeilijät -Facebook-ryhmän porukalla tutustumaan kevyisiin retkeilyvarusteisiin ja juttelemaan retkeilyasioista hyvässä seurassa. Tällä kertaa kohteeksi valittiin Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Peukalolammi.

Paikalle löysi tiensä reilut 15 repun keventämisestä kiinnostunutta vaeltajaa ja maantieteellistä edustusta oli pääkaupunkiseudun lisäksi erityisesti Turun ja Tampereen suunnalta.

Vastaavat raportit parilta edelliseltä vuodelta:

Paikalla oli tälläkin kertaa valtaisa määrä kokemusta pitkistä vaelluksista: esimerkiksi Kevytretkeilijän oppaan kirjoittaja Ossi, tänä kesänä Nellimistä Kilpisjärvelle kävellyt Päivi, Itärajan retkeilyreiteillä 600 km patikoinut Katariina, Amerikan PCT:llä ja monilla muilla poluilla karaistut Isko ja Suvi. Mielenkiintoista juteltavaa siis riitti muustakin kuin varustenörtteilystä.

Vaikka en erityisesti haaveile retkeilystä Pohjois-Amerikassa, oli hauska kuulla vaelluskokemuksia sieltä. Esimerkiksi seuraavassa kuvassa näkyvä karhukanisteri on oleellinen osa elämystä. Nimittäin tietyillä reiteillä kaikki ruuat on säilytettävä isossa ja hankalan muotoisessa kanisterissa, jonka pakkaaminen reppuun aiheuttaa monille vaeltajille päänvaivaa.

Varusteista eniten keskustelua syntyi majoitteista ja repuista, joita molempia oli näytillä laaja joukko. Oma reppunikin Atom Packs The Mo herätti paljon kiinnostusta. Eikä ihme, sillä sitä ei pääse kovin helposti missään näkemään livenä.

Lisäksi mieleeni jäi keskustelu kuoritakeista: yleinen mielipide on kallistumassa siihen, että kyllästeettömät takit kuten Columbia OutDry alkavat olla jo parempia kuin perinteiset kuoritakit. Aihetta on sivuttu Ossin blogissa.

Ihan kaikkia esillä olleita varusteita en ehtinyt kuvata, mutta tässä katsaus muutamiin majoitteisiin ja reppuihin:

Majoitteita

Tarptent Notch Li

Notch Li on yksi markkinoiden kevyimmistä kaksikerrosteltoista (569 g). Kahden sauvan varaan pystytettävä ja kahdella ovella ja eteisellä varustettu DCF-kankainen teltta mahdollistaa läpituuletuksen ja tavaroille on mukavasti säilytystilaa. Teltta vaikuttaa erittäin toimivalta suomalaisiin olosuhteisiin ja olisi varmasti yksi markkinoiden parhaita soolotelttoja.

Vuonna 2020 päivitetyssä Notch Li:ssä on perinteisempi vetoketjusulku aiemman version velcron ja metalliklipsin sijasta. Uusi osittain kiinteä sisäteltta on jopa kevyempi kuin kokonaan hyttysverkosta tehty vaihtoehto. Tuulisissa olosuhteissa teltta voisikin olla lämpimämpi kuin yksikerroksiset tai pelkällä hyttysverkolla varustetut teltat.

Zpacks Hexamid Solo

Yhdellä vinoon tulevalla vaellussauvalla pystytettävä Zpacksin vanhemman mallin DCF-kankainen sooloteltta on mielenkiintoinen ilmestys. Sen lattia on kokonaan hyttysverkkoa, joten teltta on ötökkätiivis, mutta ei suojaa maakosteudelta tai maata pitkin valuvalta vedeltä. Kuvassa näkyy erillinen maavaate makuualustan alla. Painoa tällä paksummasta DCF-kankaasta valmistetulla versiolla on maavaatteen kanssa 480 g.

Teltan toimivuutta ei kannata aliarvioida, sillä tämäkin yksilö on ollut muun muassa vaelluksella koko Lapin halki!

Zpacks Duplex

Vain 539 g painoisesta Duplexista on tullut yksi pitkänmatkanvaeltajien suosituimmista majoitteista. Yhdelle hengelle teltta on tilava palatsi, tarvittaessa nukkumaan mahtuu kaksikin. Teltan design on yksinkertainen: Yksikerroksinen, ovet ja pienet absidit molemmin puolin, kiinteät hyttysverkot ja lattia. Materiaalina on Zpacksille ominaiseen tapaan DCF.

Zpacksilla on ollut viime aikoina jonkin verran laatuongelmia, mutta useimmat teltat ovat ilmeisesti edelleen priimaa, kuten tämäkin yksilö. Kuvassa näkyy muuten Therm-a-Restin Xlite-makuualustan regular wide -malli. Sitä voi suositella, jos perusmalli tuntuu liian kapealta.

Huomatkaa myös ammattilaisten kikka: laittamalla päätynarut oksan ympäri, saa Duplexiin hieman lisätilaa:

MLD Trailstar

Viisikulmainen Trailstar on kevytmajoitteiden joukossa hieman poikkeustapaus. Sitä voi käyttää tarppina tai sitten erillisen sisäteltan kanssa. Sen voi pystyttää hyvin tuulettuvaksi ja avonaiseksi kuten kuvassa, tai sitten matalaksi lähelle maata, jolloin se kestää erittäin kovia tuulia.

Trailstar toimisikin Suomen oloissa hyvänä yleismajoitteena. Haittapuolena on hieman monimutkaisempi pystytys kuin monissa teltoissa ja vetoketjullisen oviaukon puute: matalaksi pystytettyyn Trailstariin on vaikeampi kontata. Sisätelttaan mahtuu vain yksi henkilö, mutta tarppikäytössä tila riittää kolmellekin.

Trailstaria saa sekä sil-nylonista että DCF:stä valmistettuna. Kuvan yksilö on DCF-versio, joka painaa 340 g ilman sisätelttaa.

Locus Gear Khufu DCF-B

Japanilainen pyramiditeltta on kova kilpailija tunnetummalle MLD:n Duomidille. Khufu painaa ilman sisätelttaa vain 335 g ja tarjoaa ruhtinaalliset tilat yhdelle hengelle.

Durston X-Mid 2p

Kahden sauvan varaan pystytettävä ja nerokkaasti diagonaalisesti suunniteltu X-Mid on noussut varsinaiseksi hittituotteeksi. Design maksimoi sisätilaa suhteessa kankaan määrään (eli painoon) ja vaellussauvat eivät tule tielle, kuten monissa muissa sauvojen varaan pystytettävissä malleissa.

Teltasta on sekä yhden että kahden hengen mallit. Kuvan kahden hengen malli painaa 1025 g. Silpoly-kankaasta valmistetun teltan on tehnyt suosituksi erityisesti hinta: 280 dollarin hinnalla ei vastaavan tasoista kevyttelttaa saa mistään.

Tarptent Double Rainbow

Oma telttani ei ole nykymittapuulla kevyimmästä päästä, mutta kahdelle hengelle 1320 g on edelleen ihan siedettävä kuorma. Sil-nylon-mallin ohella tästä olisi nykyään DCF-versio, joka painaa vain 760 g.

Vaikka pidin yön vesisateessa molemmat ovet visusti kiinni, tuuletus toimi hienosti. Teltassa oli vähemmän kondenssia kuin muutamissa muissa majoitteissa.

Bonus: riippumattoleiri

En tunne juuri lainkaan riippumattovarusteita, joten en osaa kertoa näistä enempää kuin että erinomaisen kodikkaalta näytti tämä yösija. Kannattaa huomata myös Huckepacksin reppu vasemmassa laidassa.

Reppuja

Atom Packs

Englantilaisen pikkufirman tekeleistä paikalla oli 60-litrainen The Mo ja sen vieressä 40-litrainen Atom+. Repuissa havaittiin yllättävän paljon eroja:

  • Atom+:n lantiovyö kiristyy ulospäin vetämällä, Mo:n sisääpäin vetämällä. Mo:n ratkaisu on parempi ja sen lantiovyö on muutenkin tukevampi.
  • Mo on jonkin verran syvempi, joten sivutaskuun mahtuu enemmän tavaraa.
  • 60-litraisen Mo:n pussiosa on selvästi korkeampi, joten sitä mahtuu ylipakkaamaan reilusti. 40-litrainen Atom+ tulee äkkiä täyteen ja säkkiä on vaikea rullata kiinni.

Bonfus Altus

Norjalainen Bonfus on mielenkiintoinen valmistaja, jonka valikoimiin kuuluu muun muassa DCF-telttoja. Heiltä voi tilata myös rangatonta Altus-reppua, joka on laajasti kustomoitavissa. Vaikutti oikein hyvältä, joskin repun omistaja olisi halunnut joitain yksityiskohtia toteutettavaksi eri tavalla.

Katabatic Gear

Katabatic Gearin reppu on tyylikäs ja toimivan oloinen. Harmi, että näitä ei enää valmisteta.

HMG Southwest 4400

Isompien kevytreppujen klassikkomalli 70-litrainen HMG Southwest 4400 näytti luonnossa sopusuhtaisemmalta kuin tuotekuvissa, joissa se vaikuttaa korkealta tornilta. Sen pykälää pienempi sisarmalli oli omalla listallanikin korkealla, kun valitsin itselleni reppua. En päätynyt reppuun kapeiden olkahihnojen vuoksi, ja kyllä ne luonnossakin näyttivät epämukavammilta kuin Atom Packsin leveät hihnat.

DIY-reppu

Tällä kertaa tapaamisessa ei nähty kovin paljon omatekoisia varusteita, mutta tämä Suvin ompelema reppu herätti huomiota. Käsittämättömän taitavaa työtä!

Yhteenveto

Mukava oli taas nähdä tuttuja ja ennestään tuntemattomia kevytretkeilijöitä ja kuulla tarinoita omia vaelluksiani vaativimmilta reissuilta. Onneksi olen uusinut tänä vuonna sen verran varusteitani, ettei ole heti hinkua rynnätä verkkokauppoihin tuhlaamaan rahoja.

Retkikuumetta sen sijaan riittäisi, mutta ihan lähikuukausina ei ole vaelluksia odotettavissa. Yksikin telttayö silloin tällöin helpottaa vierotusoireita, etenkin jos saa herätä sateen jälkeiseen kauniiseen ja raikkaaseen syysaamuun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *