Kotateltan suunnittelutyökalu Kotapiirturi

Olen haaveillut oman kodan ompelemisesta. En oikeastaan edes tiedä miksi, sillä en tarvitse sellaista juuri nyt. Kodan suunnittelu kiinnostaa enemmän teoreettisena ongelmana. Mikä on optimaalinen sivuseinien määrä ja korkeus? Miten mittojen muuttaminen vaikuttaa kodan tilavuuteen ja kankaan menekkiin?

Paperille piirtely meni nopeasti vaikeaksi, joten otin tietokoneen apuun. Pimeinä talvi-iltoina syntyi Kotapiirturi, joka visualisoi 3D-kodan reaaliajassa käyttäjän antamien mittojen mukaan.

Ohjeet

Käynnistä sovellus tästä: Kotapiirturi

Voit säätää kodan korkeutta, pohjan sädettä ja seinien lukumäärää. Oletusmitat ovat samankaltaiset kuin suositulla kotimaisella Tuntsa-kodalla. Mittojen säätäminen tapahtuu raahaamalla hiirellä liukusäätimiä. Kodan 3D-visualisointi päivittyy välittömästi uusien mittojen mukaiseksi.

Voit pyöritellä kotaa hiiren vasemmalla napilla ja zoomailla hiiren rullalla.

Annettujen mittojen perusteella piirturi laskee kotaan tarvittavien kolmiopalojen kannan ja korkeuden, kodan tilavuuden, seinien ja pohjan pinta-alan sekä kodan painon. Painolaskelma on tehty PU-pinnoitetun nylon-laavukankaan mukaan eli 70 g/m2 painolla.

Disclaimer: Todellisen kodan ompeluun tarvittava kankaan määrä ja siten myös paino on suurempi kuin näissä teoreettisissa laskelmissa.  Tarkistathan laskelmat ennen kuin tilaat kankaita sovelluksen perusteella.  Olen yrittänyt olla huolellinen koodatessani, mutta etenkin lasketun painon pienuus hämmentää. Mahdollisista virheistä voi ilmoittaa vaikkapa tämän kirjoituksen kommenteissa.

Kuvakaappaus sovelluksesta.

Teknologia

Kotapiirturi on toteutettu JavaScriptillä Three.js-kirjastolla, jolla on helppo visualisoida ja animoida 3D-kappaleita. Käyttöliittymä on tehty dat.gui-kirjaston avulla. Laskennassa on lisäksi käytetty apuna math.js-kirjastoa. Lähdekoodeja voi katsella selaimen developer-työkaluilla.

Ohjelmointiin kului aikaa noin kolmen päivän verran, josta huomattava osa meni Three.js-kirjaston opiskeluun ja erilaisiin kokeiluihin.

Selaintuki: Chrome, Firefox ja IE11 testattu toimivaksi. Todennäköisesti sovellus toimii muillakin suhteellisen moderneilla selaimilla.

Kotapohdintoja

Kotaretkeilyn idea on fiksu: retkeilyyn soveltuva kota on kohtuullisen painoinen majoite, jota voi lämmittää joko risukeittimen tai pienen kamiinan avulla. Erityisesti talvella kota tuo mukavuutta, mutta sitä voi toki käyttää myös sulan maan aikana. Esimerkiksi syysretkelle metsäisiin erämaihin kota soveltuisi hyvin.

En ole vielä päättänyt, minkä kokoisen ja muotoisen kodan haluaisin tehdä. Alustavia havaintoja sovelluksen perusteella:

  • 1,5 metriä leveästä kangaspakasta olisi helpompi tehdä 8-seinäinen kota kuin esim. 6-seinäinen.
  • Korkeuden kasvattaminen vaikuttaa yllättävän vähän seinien pinta-alaan (eli tarvittavan kankaan määrään).

Havaintojen perusteella arvelen, että esimerkiksi Tuntsa-kodan mittasuhteet on optimoitu varsin tarkkaan ja järkevästi. Täsmälliset mitat täytyisi omaan käyttöön säätää halutun henkilömäärän mukaan, mutta uskoisin päätyväni muodoltaan Tuntsaa muistuttavaan ratkaisuun. Laakeammassa mallissa seinän lähellä oleva tila olisi huonommin käytettävissä, ja seisomakorkeus on iso plussa.

Kommentteja sovelluksen tai kotaideoiden järkevyydestä otetaan mieluusti vastaan!

4 kommenttia

  1. Kasperi 26 maaliskuun, 2018 at 07:41

    Kehitysideaa: Pistä piirturi tulostamaan kappaleiden kaavat ja ottamaan huomioon vielä ketjukäyrän (catenary cut) 🙂

    Vastaa
    1. Teemu 26 maaliskuun, 2018 at 10:10

      Kiitos ideasta! Ketjukäyrän laskenta ja jonkinlaisen kaavapiirroksen tulostus olisi ihan mahdollista toteuttaa.

      Vastaa
  2. Silvia 10 huhtikuun, 2021 at 16:07

    Moi, pystyisitköhän auttamaan? Mulla on 2008 hankittu tuntsa kota jonka halkaisija tuolloin oli 11 metriä. Pari vuotta valmistumisen jälkeen tuli myrsky ja repi kankaan pituus suunnassa rikki jolloin otettiin se alas. Nyt olisi tarkoitus tehdä samasta kankaasta 8 metrin halkaisijaltaan oleva kota, mutta en nyt osaa hahmottaa paljon pitää ottaa korkeudesta ja leveydestä pois jotta saan sen tuohon 8 m halkaisijaan menemään. Nyt kankaan pituus on (maasta ylöspäin) on 7.5 metriä josta olisi tarkoitus ottaa ainakin puoli metriä pois kun on helma huonona. Pystytkö sinä hahmottamaan ongelmani ja mahdollisesti auttamaan pähkäilyssä? Kiitos jo etukäteen.

    Vastaa
    1. Teemu 10 huhtikuun, 2021 at 20:49

      Moi, tarkoitat varmaan, että alkuperäinen pohjan pinta-ala oli 11 m2? Isompi Tuntsa-kota on käsittääkseni halkaisijaltaan 4 m, jolloin pohjapinta-alaksi tulee juuri reilut 11 m2. En ole varma hahmotanko oikein, mistä kohtaa kodasta pitäisi karsia kangasta: alhaalta korkeussuunnassa sen verran, että pohjapinta-ala pienenee tuohon 8 m2? Siihen päästään, kun kodan säde on hieman alle 1,7 m eli halkaisija vajaat 3,4 m. Jos katsoo pienemmän Tuntsa-kodan mittoja, sehän on melkein tuon kokoinen ja puolisen metriä matalampi kuin isompi malli. Eli leikkaamalla kodan korkeudesta puolisen metriä, päästäisiin ilmeisesti aika lähelle oikeaa mittaa. Seinäpaloista pitää leikata hieman enemmän, koska kodan sivu on eri kulmassa kuin korkeussuunta.

      Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *